Archive for juny 2007

Manifest

Va ser el 17 de juny de 2007 quan el pratenc O.R. va ser aturat per un cordó dels mossos quan es dirigia a participar a una manifestació per la llibertat d’expressió a la pl. Universitat de Barcelona sota el lema “No ens tallareu les ales”. Aquesta denunciava la dinàmica iniciada pels mossos d’esquadra, dirigits per Saura, impedint en les setmanes prèvies el lliure exercici del dret de manifestació de diverses marxes amb la tàctica d’encerclar-les, impedint l’entrada i la sortida dels participants, i immobilitzant-les durant hores amb desplegaments policials desproporcionats i enormement agressius. Parlem dels temps de les denúncies per l’utilització dels kubotans, un arma prohibida utilitzada en nombroses ocasions pels mossos d’esquadra.

La manifestació havia estat convocada per diversos col·lectius i moviments socials, comptant amb la participació de més d’un miler de persones que només van poder recórrer el trajecte entre la plaça Universitat i l’entrada de la Rambla, on van ser aturats i immobilitzats durant hores pels antiavalots. L’únic incident que es va produir el protagonitzaren els mossos d’esquadra amb la detenció del company del Prat abans que s’iniciés la manifestació.

En els moments previs la presència policial era molt gran en els accessos a la plaça i algunes persones eren aturades i escorcollades. El nostre company, acompanyat d’un altre jove, va tenir la mala sort de passar davant d’un cordó on hi havia un agent al que va denunciar amb anterioritat per agredir-lo i amb el qual ja havia patit una detenció durant un desallotjament al Prat amb el conseqüent judici de faltes. Aquest va avisar als seus companys i es van dirigir directament cap a ell amb actitud agressiva, separant al seu acompanyant mentre el retenien, l’identificaven i el posaven violentament contra la paret. En pocs segons l’escena era contemplada per desenes de testimonis que recriminaven als agents la seva actitud, fet que va comportar que es formés un cordó policial per enretirar-los i que els mossos que retenien al company, el tiressin a terra i l’arrosseguessin fora de la visió dels presents. Als pocs minuts se l’endugueren detingut cap a la comissaria de la Zona Franca on va passar la nit i on va sortir amb càrrecs i amb una citació sota el braç per un judici de faltes, que en concretar-se finalment l’acusació de la fiscalia dels mossos va derivar en un judici penal, suposadament per agredir a tres dels agents: mossegant-ne un, provocant contusions al braç a un altre i donant un cop de colze al tercer trencant-li dues dents a ambdós extrems de la mandíbula.

Aquesta darrera setmana, després de gairebé quatre anys, el nostre company ha estat condemnat a un any de presó. Li’n demanaven fins a tres i mig. La jutgessa no s’ha atrevit a contradir la versió dels mossos, tot i que ha rebaixat la imputació de les dues dents trencades a una dent ballant i ha imposat la mínima pena de les possibles. De res han servit els testimonis que van veure l’escena i que van declarar desmentint la versió dels mossos, de res han servit les nombroses contradiccions dels agents en el seu testimoni, ni el fet que els dos forenses aportats per l’acusació declaressin que “no van veure la lesió” de les dues dents al·legada. El testimoni dels agents preval davant del de qualsevol persona i la justícia ve determinada per aquest desequilibri. El nostre company ha estat víctima d’un altre muntatge policial i degut a la seva precària situació econòmica és ben possible que no pugui assumir el cost de la sanció i hagi d’ingressar a presó, fet que entre tots hem d’impedir com sigui.

Prou impunitat policial, solidaritat amb l’activista pratenc repressaliat!

Enllaços a fotogràfies del setge a la manifestació del 17 de Juny

Barcelona: La policía catalana-española Mossos de esquadra ha retenido a centenares de manifestantes convirtiendo una manifestación en un “secuestro”

Galería de Setge mossos 17 juny 2007

El 17 de juny els mossos d’esquadra segresten un cop més la llibertat d’expressió i el dret de manifestació

Diversos col·lectius antirepressius catalans van convocar la tarda del diumenge 17 de juny una mobilització a Barcelona per la defensa del dret de manifestació i la llibertat d’expressió, davant els esdeveniments produits en les últimes setmanes, en que diverses manifestacions i activitats havien estat reprimides brutalment pels mossos d’esquadra, en una espiral repressiva sense precedents, en que, el segrest de manifestacions senceres per part d’un desproporcionat dispositiu policial i el tema del kubotan utilitzat per alguns policies com a arma repressiva, en serien els aspectes més destacats.

Davant el comportament dels Mossos d’Esquadra en el decurs de manifestacions diverses, especialment en la capital catalana, era hora de dir prou i denunciar que no es pot permetre que un dret tan elemental com el de la lliure manifestació estigui sent coaccionat d’aquesta manera, amb aquesta impunitat i amb tant silenci còmplice. No es pot permetre que una expressió popular al carrer sofreixi el segrest, la imposició d’un traçat volgut pels agents, que ens insultin, colpegin i pretenguin estendre la por entre les manifestants i el veïnat.

Els col.lectius antirepressius diem prou. I per això es va fer una crida al conjunt del país a mobilitzar-se de nou, aquest cop, tristament, per exigir el dret de manifestació i d’expressió, entenent que actuar contra la repressió és feina de totes. Calia donar una resposta a la repressió i als segrestos produits a Barcelona de les manifestacions contra el G8, la manifestació okupa del 19 de maig, la manifestació anarquista del 1r de Maig… no podem permetre que ningú segresti la llibertat del Poble, fent-se seu el carrer, imposant l’estat policial, l’amenaça, l’insult, la càrrega… cal defensar els nostres drets.

Per això el diumenge 17 de juny, amb el lema “La repressió mai ens tallarà les ales”, un seguit de col.lectius antirepressius de Catalunya van convocar una manifestació a Barcelona. Els convocants eren: Alerta Solidària, Assemblea Antirepressiva de Mataró, Assemblea Antirepressiva de Ponent, Grup de Suport al Jove de Torà, Coordinadora Antirepressiva de Gràcia, Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, Rescat, Assemblea de Suport a Núria Pòrtulas, Assemblea de Suport 4F i Comissió Anitrepressiva de Sants. Els van donar suport diversos sindicats, col·lectius i organitzacions, entre ells la CGT.

Però el 17 de juny un cop més un desmesurat dispositiu policial en actitud xulesca i prepotent va coaccionar la lliure expressió d’idees i el dret a manifestació. Abans de la manifestació es va fer una plantada d’exposicions de diferents casos repressius, la presentació de l’anuari 2006 de la Coordinardora per la Prevenció de la Tortura, la lectura del comunicat unitari i diversos parlaments de casos repressius: Núria Pòrtulas, Torà, Assemblea d’Okupes de Barcelona i a continuació es va iniciar la manifestació. Però mentre es realitzaven aquestes activitats el dispositiu policial va anar rodejant les 500 persones concentrades, i un cop la manifestació descendia pel carrer Pelai va ser totalment acordonada sense que es pogués entrar o sortir d’ella.

Val a dir que la manifestació no havia estat prohibida per la delegació del govern i que l’itinerari previst era de plaça Universitat a plaça Sant Jaume, passant per les Rambles. Tot i així la policia va impedir que es passes per les Rambles i impedia la lliure entrada i sortida, el repartiment d’octavetes i la lliure circulació de la manifestació. Arribats a plaça Catalunya es va fer una sentada, corejant consignes contra l’actitud repressiva dels mossos, que exigien que es continués en direcció Via Laietana. Diversos grups de manifestants que estaven per fora del cordó i nombrosos persones presents expressaven la seva solidaritat amb els segrestats, en mig del desconcert dels mossos que havien de controlar als de dins i als de fora.

Entre crits, càrregues policials i el suport dels grups de manifestants que estaven per fora del cordó policial, va anar transcorrent el temps en mig d’una tensió enorme, fins que a les 22.50 h., després de tres hores coaccionats i segrestats, aprofitant que els mossos havien obert finalment una part del cordó policial, els manifestants van optar per dissoldre la manifestació, davant la impossibilitat de baixar per Rambles i negant-se a baixar per Via Laietana com exigia la policia.

Des de l’organització de la manifestació es va considerar aquest final com una victòria parcial. Cal remarcar també que es van produir diversos ferits per les càrregues i agressions de la policia, així com un detingut.

Secretaria de Comunicació CGT Catalunya

 

Per fer-vos una idea del que va passar, podeu veure fotos en les següents webs:
http://www.flickr.com/photos/setgemossos/ http://www.lahaine.org/index.php?p=23297